Home > Blog > Producten > Dynamic forms en Record-triggered Flows, onze top pick Salesforce Releases van 2020
Pardot Lightning Email Template Builder
Ontdek de Lightning Email Template Builder van Pardot
december 3, 2020
Salesforce Multi-factor Authenticatie
Salesforce Multi-factor Authenticatie vanaf 2022
februari 9, 2021
op pick Salesforce releases of 2020

Nu 2020 ten einde loopt, willen we graag onze 2 favoriete Salesforce Releases delen. Jan Youlton, een van onze eigen Salesforce developers, is altijd op de hoogte van het laatste Salesforce nieuws en dus the best man for the job. Hij koos voor de dynamic forms en de record-triggered flows.

Let’s zoom-in:

Dynamic forms

Deze functie heeft echt geen introductie nodig. Dynamic Forms was de nummer 1 gevraagde functie zolang Lightning Experience bestaat, en niet voor niets! Jan legt uit waarom dit zijn top pick is. Kort gezegd is Dynamic Forms een uitbreiding van Lightning Record Pages die ons in staat stelt om recordvelden op dit niveau aan te sturen in plaats van de klassieke Page Layout. Dit betekent dat we niet langer meerdere Page Layouts voor verschillende profielen hoeven te maken, omdat we de zichtbaarheid in het veld kunnen bepalen met alleen de Lightning Record Page. Het betekent ook dat we vrij zijn van de “Details” component en dat we individuele velden kunnen plaatsen waar we maar willen op de pagina. Helaas is dit slechts de eerste versie van deze functie, wat betekent dat een paar nadelen ons niet zullen verbazen. Vanaf nu is er geen ondersteuning meer voor Standard Objects of voor eender welke lay-out in Mobile. We moeten ook de conventionele Paginalay-outs blijven gebruiken om de toegang tot gerelateerde lijsten en hun kolommen te controleren. Salesforce werkt echter al aan ‘Standaard Objectondersteuning’ voor aankomende releases en we kunnen ervan uitgaan dat ze ook aan andere verbeteringen werken. Deze functie is echter al een grote stap vooruit in zijn huidige vorm. Als u meer wilt weten over Dynamic Forms, bekijk dan het officiële Salesforce Youtube-kanaal waar u een showcase op de functie kunt bekijken.

Record-triggered Flows

Salesforce heeft als missie om de Admin zo onafhankelijk mogelijk te maken door declaratieve bouwstenen te leveren. Functionaliteit zoals Lightning App Builder, Process Builder en Flows zorgen ervoor dat er niet meer zoveel kennis van codering nodig is als vroeger. De Record-Triggered Flows zijn een volgende stap in de goede richting. Voorheen konden we, als we tijdens het maken of updaten van een record extra logica of databewerkingen wilden uitvoeren, gebruik maken van de Process Builder en een auto-launched Flow configureren. Dit was nog steeds beperkt in vergelijking met de Apex Trigger omdat er geen optie was om de logica uit te voeren voor het opslaan van het originele record of bij het verwijderen van dit record. Introductie van Record-triggered Flows, een Flow die geen Process Builder nodig heeft en wordt uitgevoerd voor of na het aanmaken, updaten of verwijderen van een record, net als de Apex Trigger. Voor Admins die moeite hebben om te zien waarom deze triggers voordelig zijn, stel je voor dat ze een verandering willen aanbrengen in het veld van een record, afhankelijk van de wijziging van een ander veld op datzelfde record. We zouden gewoon 2 updates kunnen uitvoeren op dit record, maar waarom niet beide acties in één update uitvoeren? Vooral als onze omgeving veel workflows of processen heeft, kunnen deze extra updates een behoorlijke verspilling van tijd en middelen worden, zodat de voor Record-triggered Flow in feite een veel schonere oplossing is. Een bijkomend voordeel van een After Record-triggered Flow is de mogelijkheid om acties uit te voeren nadat een record is verwijderd. Er zijn nog veel meer use-cases voor dit soort Flows, die u nu zelf kunt ontdekken.

De nieuwe Salesforce releases gaan niet meer lang op zich laten wachten. Als u up-to-date wilt blijven hierover, over product updates & veel meer. Registreer je dan via onze homepage voor de TCL-nieuwsbrief.